Kasko ve Trafik Sigortası Arasındaki 8 Temel Fark Nedir?

Kış koşullarının ülke genelinde hepimizi zorladığı bir hafta içerisindeyiz. Kış aylarında araç sigortaları özelinde hasar oranları diğer mevsimlere göre daha yüksektir. Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi mevsimsel olarak yağış, don, buzlanma ve benzeri doğa olayları sonucu kaza yapma riskiniz oldukça artıyor.

Ama siz önlem alsanız da kaza bu; malum, geliyorum demez. Olası kaza durumlarında hangi sigortanızdan faydalanacağınızı bilmek yararınıza olacaktır. Her yıl yaptırdığınız Trafik ve Kasko Sigortası birbirine karıştırılır ve hangi sigortanın neye teminat verdiği bilinmez. Buradan yola çıkarak kısaca size Kasko ve Trafik Sigortası’nın farklarını anlatmak istedik.

Bu yazıyla aşağıdaki sorulara cevap alabileceksiniz.

  1. Trafik Sigortası Nedir?
  2. Kasko Nedir?
  3. Kasko ve Trafik Sigortası Farkları nelerdir?

 

1. Trafik Sigortası Nedir?

 

Trafik Sigortası aracınızla 3. kişilere verdiğiniz zararları güvence altına alan, devlet tarafından zorunlu hale getirilmiş bir sigorta ürünüdür. Burada zarardan kasıt aşağıdaki gibi listelenir ve güvence altına alınır:

  1. Kaza yapmanız halinde karşı aracın hasarı,
  2. Karşı araçta bulunan bir veya birden çok kişinin yaralanması veya ölümü sonucu ortaya çıkacak tedavi ve diğer giderleri,
  3. Kazaya başka bir araç karışmasa da etrafa, sokak hayvanlarına veya bazı şeylere zarar verilmesi.

Özetle, Trafik Sigortası’nda siz veya sizin aracınız değil, zarar verdiğiniz 3. kişiler güvence altına alınır. Aynı mantıkla da sizin hasarınızı da karşı tarafın Trafik Sigortası karşılayacaktır.

2. Kasko Nedir?

 

Kasko, aracınızı tercih ettiğiniz teminatlarla güvence altına alabileceğiniz bir sigorta ürünüdür. Zorunlu Trafik Sigortası’nın aksine tamamen isteğe bağlıdır. Süresi 1 yıldır ve aracınızı çarpma, çarpışma, çalınma, yanma, sel, deprem, terör gibi durumlarda güvence altına alır.

Kasko Sigortası’nın aracınızı nasıl teminat altına alabileceğini 1-2 ufak örnekle daha kolay açıklayabiliriz:

  1. Bir sabah işe gitmek üzere aracınızı otoparktan çıkartırken karşıdaki ağaca çarpıyorsunuz ve aracınızın far

    , tampon ve kaputunda hasar meydana geliyor. Kasko sigortasıyla aracınızda oluşacak bu zararı teminat altına alabilirsiniz.

  2. Yine bir gün trafikteyken bir araca arkadan çarptınız ve hem sizin hem de çarptığınız araçta hasar oluştu ve kusur tamamen sizde bulundu. Bu durumda çarptığınız araç için hasar 3. bir kişiye zarar verdiğiniz için sizin Zorunlu Trafik Sigortanız’dan karşılanacak, sizin hasarınız da kasko sigortasına konu olacaktır.

3. Kasko ve Trafik Sigortası Farkları nelerdir?

 

Kasko ve Trafik Sigortası arasındaki farkları aşağıdaki gibi maddeledik.

  1. Trafik Sigortası, sizi değil diğer kişilere karşı sorumluluğunuzu güvence altına aldığı için zorunludur. Kasko ise tamamen tercihe bağlıdır.
  2. Trafik Sigortanız yoksa veya hiç yaptırmamışsanız aracınız güvenlik güçleri tarafından tespit edildiği an itibariyle trafikten men edilir. Her motorlu araç sahibi süresi sona ermeden Trafik Sigortası’nı yeniden yaptırmakla yükümlüdür. Araç Kasko Sigortası için böyle bir yükümlülük yoktur, isteğe bağlı bir üründe yenileme vade takibi sigortalı (yani siz) tarafından yapılmalıdır.
  3. Zorunlu Trafik Sigortası teminatları sabittir ve teminatların üst limitleri her yıl Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir. Eğer 3. kişilere verdiğiniz zarar trafik sigortası teminat limitlerini aşıyorsa üstte kalan tutar için sorumluluğunuz devam eder. Eğer ki kasko sigortanız ve bir sorumluluk limiti olan İhtiyari Mali Mesuliyet teminatınız varsa üstte kalan tutar için bu teminat devreye girecektir.
  4. Kasko poliçeleri oluşturulurken teminatlar ve limitler sizin ihtiyacınıza göre esnek olarak belirlenebilir ancak aynı durum Trafik Sigortası için geçerli olmayacaktır. Bir üst maddede belirttiğimiz gibi Trafik Sigortası teminatları devlet tarafından belirlenir ve sabittir. Sadece her yıl belirli kriterlere göre bu limitler güncellenir.
  5. Trafik Sigortası hesaplamaları Hazine Müşteşarlığınca belirlenen teminat limitleri üzerinden serbest tarife esaslarına göre yapılmaktadır. Yani temimatları her şirkette aynı olan bir ürün için sigorta şirketleri farklı fiyatlama yapabilir. Bu sizin için şu anlama gelmeli; olabildiğince çok sigorta şirketinden Trafik Sigortası fiyat hesaplaması yaptırın ve fiyatı en ucuz olan Trafik Sigortası’nı tercih edin.
  6. Kasko içinse durum tamamen farklıdır; teklif alırken en ucuz Kasko’yu almak için değil, ihtiyacınıza en uygun teminatları almanız sizin için ön planda olmalıdır. Bunun için de birden çok şirketten teklif almalı ve karşılaştırma yapmalısınız. Örnek vererek de açıklayalım: İhtiyari Mali Mesuliyet teminatını almamanız priminizin düşük olmasını sağlar ancak kaza anında karşı araca verdiğiniz zarar Trafik Sigortası teminat limitinin üstünde kalırsa yukarıda kalan tutarı cebinizden karşılamanız gerekecektir.
  7. Kasko poliçenizde İhtiyari Mali Mesuliyet teminatını Trafik Sigortası limitleri kadar alabilirsiniz, bu durum sizi 3. kişilere karşı güvence altına alacaktır ama dilediğiniz zaman poliçenizi iptal etme olasılığınız olması sebebiyle Trafik Sigortası yaptırmaktan kaçınamazsınız.
  8. Kasko poliçenizi dilediğiniz zaman yaptırabildiğiniz gibi iptal de edebilirsiniz ancak aynı durum Zorunlu Trafik Sigortası için geçerli olmayacaktır. Trafik Sigortası’nı sadece aracınızı sattığınızda iptal edebilirsiniz.

Belki fark değil ama yine önemli bir nokta: Kasko poliçeniz üzerinde aracınızın pert olması halinde ödenecek tutarı ifade eden Araç Bedeli, Nisan 2013’den beri Rayiç Bedel olarak ifade ediliyor. Bunun sebebi bu tarihten önce poliçe üzerinde yazan araç bedellerinde daha düşük primle aracınızı sigortalayabilmek için oynama yapılabilmesiydi. Ancak artık aracınızın piyasa değeri için Kasko Değer Listesi gibi kaynaklar kerteriz alınıyor ve araç bedeli “Rayiç Bedel” ile ifade ediliyor.